Motivatie

woensdag 20 december 2017 door een lezer
Motivatie

De meeste mensen hebben het wel eens ervaren. Datgene waar je zoveel plezier aan beleeft geeft je even een tijd wat minder voldoening. 
Het kost je meer moeite om toch weer je rijbroek aan te trekken en je paard te zadelen.

Tussen alle dagelijkse taken en de onverwachte, levensveranderende gebeurtenissen, is het gemakkelijk om in details verstrikt te raken en de wens om te rijden te verliezen. 
Je weet hoeveel plezier het rijden je geeft, maar toch kun je het niet opbrengen telkens weer je paard te zadelen.

Het leven zorgt er op allerlei manieren voor ons scherp te houden. 
Hoewel we meestal het gevoel hebben dat we dingen redelijk goed op orde hebben, zijn er momenten dat het leven een enorme chaos lijkt. 
Of het nu gaat om een grote gebeurtenis die je van je stuk brengt of een klein, zeurderig probleem dat wekenlang aanhoudt; het is gemakkelijk om te blijven steken in de dagelijkse beslommeringen die je alle energie benemen.
Vaak, wanneer er te weinig tijd is en andere zaken teveel energie kosten, wordt ook de tijd die je in het zadel doorbrengt steeds minder.

Hoewel we weten dat de paarden ons helpen, zowel fysiek als mentaal, zijn ze vaak de eerste dingen die van onze radar vallen wanneer we te weinig tijd hebben. 
Als je erg druk of gestrest bent, lijkt de gedachte om naar stal te gaan, een (waarschijnlijk) modderig paard binnen te brengen en tijd te besteden aan borstelen, opzadelen en rijden onmogelijk. Vooral als het aanvoelt als weer één van de vele verplichtingen. 
Op momenten zoals deze, wanneer het voelt alsof we alle ballen in de lucht moeten houden en er geen einde in zicht lijkt, hebben we juist dat momentje quality time met de paarden nodig!
Maar hoe vind je de motivatie om naar stal te gaan? Hier enkele tips om gemotiveerd te raken weer te gaan rijden.

Samen rijden
Maak een afspraak om met een vriend of stalgenoot te rijden. 
Als iemand anders op je rekent, heb je minder kans om je rit een dag uit te stellen.

Je hebt vast wel één of meerdere vrienden die ook paardrijden. Gebruik ze ter motivatie. 
Bel een vriend en spreek een datum af om op pad te gaan of de ring te betreden. 
Inplannen van rijtijd is soms de enige manier om ervoor te zorgen dat je ook werkelijk gaat rijden.

Lessen
Neem je wekelijkse lessen? Plan nu alvast een maand aan trainingen in met je instructeur. 
Het is belangrijk om op tijd voor jezelf paardrijtijd in te plannen zodat je er in ruim van tevoren rekening mee kunt houden en je een doel voor ogen houdt.
Het hebben van "huiswerk" van een instructeur is een goede stimulans om ervoor te zorgen dat je tussen de lessen door blijft trainen om tot aan de volgende les vooruitgang te boeken.

Kijk en leer
Als het erop lijkt dat je jouw motivatie om te rijden kwijt bent, is een manier om je passie opnieuw te wekken door een groot concours in de buurt te vinden en hier te gaan kijken. 
In plaats van simpelweg op de tribune te gaan zitten, ga je naar de warming-up ring en zie je de professionals die zich voorbereiden op hun rit. 
Er gaat niets boven het zien van een echt geweldig paar paarden en ruiters om je ambitie om een betere ruiter te worden weer impuls te gaven.

Of het nu een mooie dressuurproef is, een perfecte reining- of trailrit, of een spannend, snel springparcours, het kijken naar degenen die je bewondert is een geweldige manier om de inspiratie te vinden om terug te keren in het zadel.

Vind de perfecte tijd
De dagen zijn vaak zo volgepland dat ik 's avonds vooral lekker op de bank wil zitten met een kop thee. 
's Avonds even naar stal is meestal nog geen probleem - deken goed leggen, benen controleren - maar het werkelijke rijden kan dan een torenhoge drempel lijken. 
Bedenk voor jezelf welk moment van de dag voor jou het meest perfect is om te rijden.
Misschien wel 's ochtends vroeg voordat je naar je werk gaat. Maak van paardrijden het eerste wat je elke dag doet, om te voorkomen dat je verstrikt raakt in andere verplichtingen.  
Eerst even lekker rijden voordat het leven weer druk wordt en de dag van je wegglipt.
Meteen zodra je wakker bent naar stal zodat je geen excuses kan vinden als "oh, ik moet echt wat eten koken / een ander artikel schrijven / dit project afronden."

En door 's morgens vroeg te rijden, zet je een geweldige toon voor de dag: ontspannen en gefocust.

Maar misschien is de ochtend voor jou niet het juiste moment. 
Plan dan een ander vast moment op de dag die beter bij je past: tijdens een lunchpauze of direct na het eten passen misschien het beste bij je levensstijl. 

Heb geen vastomlijnd doel
Wanneer het allemaal echt even veel te druk wordt, is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat het goed komt. 
Werk en persoonlijke stress kunnen soms onoverkomelijk lijken, maar ook hier zul je doorheen komen. 
Op dagen dat je je bijzonder overweldigd voelt, geef jezelf dan toestemming om te gaan rijden zonder dat je een concreet rijdoel in gedachten hebt. 
Elke oefening die je doet met je paard is goed, en het opbouwen van het vertrouwen tussen jullie tweeën is net zo belangrijk als het perfectioneren van de galopwissels of een wending om de achterhand.

Dus ga voor een rondje buiten de stal en kijk hierbij naar de schoonheid die om je heen is terwijl je door het gras en langs de andere paarden rijdt. 
Als ruiter heb je elke dag de kans blootgesteld te worden aan de natuur. Let hier op de details en geniet van de kleine dingen.
Kijk hoe de zon eruit ziet als deze over het veld schijnt; kijk hoe de vacht van je paard straalt van een goede verzorging; kijk hoe zijn oren naar je terugflitsen als je hem je problemen vertelt.

Doe het gewoon
Zoals elke andere vorm van lichaamsbeweging, moet je het soms gewoon DOEN om er weer aan gewend te raken regelmatig te rijden. 
Jezelf dwingen om een extra uur of twee in de stal door te brengen, kan dom lijken met zoveel andere dringende problemen, maar het is belangrijk om te onthouden dat de fysieke en mentale voordelen van weer te rijden het de moeite waard maken, vooral als je daardoor even je problemen kunt vergeten.

Als je je motivatie om te rijden kwijt bent, maak je geen zorgen. Zelfs de meest toegewijde ruiters kunnen hun verlangen om te rijden op een gegeven moment verliezen, of dit nu een paar weken of een paar maanden is. 
Probeer een aantal verschillende tactieken om je naar de stal en weer in het zadel te krijgen en vrij snel zul je je afvragen hoe je ooit hebt overwogen niet te rijden!
 

Ook interessant

  • Hink, stap, bok

    Hink, stap, bok

    Onze huisadvocaat geeft uitleg bij een paard wat niet aan de eisen voldoet.

  • Tien dingen die je niet-ruiters beter niet vertelt...

    Dingen die je beter niet kan vertellen...

    Verklaren je vrienden die niets met paarden hebben je af en toe voor gek?
    We hebben een lijstje van dingen die je beter niet kan vertellen.... :-)

  • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

    Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

    Bart is op zoek naar een sportpaard voor zijn dochter. Via via komt hij in contact met Emma. Zij heeft een van haar sportpaarden te koop staan. Dit paard heeft zij nog maar twee weken op stal staan. Bart brengt samen met zijn dochter een bezoek aan Emma om het paard te bezichtigen.

  • SGW Oudkarspel

    SGW Oudkarspel

    De wedstrijd is alweer een tijdje geleden, maar het verslag hadden jullie nog van me tegoed: de eerste internationale wedstrijd van het seizoen voor ons, Nina en Binkie, eind april in Oudkarspel Noord-Holland!

  • Wedstrijdspanning en ruitertypen

    Wedstrijdspanning en ruitertypen

    Wedstrijdspanning. Iedereen die wedstrijden rijdt of heeft gereden, herkent het. Er zijn veel psychologen en coaches die zich hebben gespecialiseerd in dit specifieke onderdeel. In welk ruitertype dat Q4 Horse Profile omschrijft, herken jij jezelf het meeste?

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. mari

    #1

    iedereen heeft wel eens een vervelende periode om niet de motivatie te hebben om te rijden maar uiteindelijk komt dat weer terug maar wat doe je als je wel gemotiveert bent en na een lange rij periode van rij plezier niet of nooit meer kan rijden daar valt dan helemaal niets meer aan te doen dus die korte periode van geen motivatie hebben overwin je meestal tot altijd wel en wat rust voor het paard is af entoe ook goed zorg wel dat het goed verzorgt wordt door derde komt goed gr mari

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina
Chat