Algemeen Wedstrijdreglement



Om de sport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen zijn spelregels opgesteld. De KNHS kent hierbij de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdreglement en de Disciplinereglementen Dressuur, Springen, Eventing, Mennen, Endurance, Voltige en Aangespannen Sport. Om te controleren op het gebruik van medicatie en verboden middelen gelden de bepalingen van het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard en het Humaan Dopingreglement. 

De KNHS-wedstrijdreglementen zijn zoveel mogelijk in lijn gebracht met de regels van de internationale paardensportorganisatie, de Fédération Equestre Internationale (FEI). In enkele gevallen was het niet mogelijk de regelgeving van de FEI te volgen omdat het voorzieningenniveau van KNHS-wedstrijden afwijkt van de voor de FEI-wedstrijden vereiste voorzieningen.

Een disciplinereglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het Algemeen Wedstrijdreglement. Wanneer bepalingen in het disciplinereglement afwijken van de bepalingen in een disciplinereglement gaan de bepalingen in het disciplinereglement voor op de bepalingen van het Algemeen Wedstrijdreglement. Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en het welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan!

In het Algemeen Wedstrijdreglement zijn bepalingen vastgelegd die gelden voor alle KNHS-leden die aan wedstrijden deelnemen en/of wedstrijden organiseren.


    Bron: KNHS

    Ook interessant

    • Het rijden van wedstrijden (startdocumenten)

      Het rijden van wedstrijden (startdocumenten)

      Om aan KNHS wedstrijden te kunnen deelnemen, heb je een startpas nodig.  Een startpas is het bewijs dat je met een bepaalde pony of paard bij de KNHS bent ingeschreven om wedstrijden te rijden. Op een startpas staan de gegevens van de ruiter of menner en een omschrijving van het paard.

    • Springen: Balkenwerk

      Springen: Balkenwerk

      Een jong paard dat voor het eerst onder de man gaat springen, moet eerst wennen aan balkjes.  Leg eerst eens een enkele balk op de grond en stap daar tijdens het uitstappen eens rustig overheen. Een keer erop kun je over twee, of later drie of vier balken stappen, eventueel achter een ander paard aan. Dit is puur om het paard aan balkjes te laten wennen. Als het in stap goed gaat, draaf je er rustig overheen. Na een paar trainingen zal het paard ontspannen, met het neusje naar beneden, over de balken draven.

    • Allerlei

      Allerlei

    • Opleiders en instituten

      Opleiders en instituten

    • Voorwaarts

      Voorwaarts

      Mijn instructeur zei vroeger altijd (als ik met een rood hoofd van inspanning te paard zat) dat het paard de enige was die moe mocht worden tijdens het rijden. En eigenlijk is het ook heel simpel: jij geeft been en je paard reageert daar voorwaarts op. Jij maakt een ophouding en je paard komt daarop terug.

    Nu op de voorpagina

    • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
    Klik hier voor de voorpagina

    Nieuwste vacatures

    » Alle hippische vacatures bekijken
    Chat