Halthouden en groeten

Halthouden en groeten

Zoals elk jaar voert de KNHS per 1 april wijzigingen of nieuwe dressuurproeven in.

Per april 2016 kwamen er nieuwe dressuurproeven in. Daarin was één van de wijzigingen die doorgevoerd wordt, het schrappen van het halthouden en groeten aan het begin van de proeven tot en met de klasse ZZ-Licht.

Wat is jullie mening over deze regel?

Ook interessant

  • Predikaten KWPN

    KWPN Predikaten

    IBOP, keur, Ster... wat betekent het allemaal? Lees hier wat je aan kan treffen op het stamboekpapier.

  • Aan- en verkoop

    Aan- en verkoop

  • Fit te paard

    Fit te paard

    Paardrijden is sport! Zowel voor de actieve wedstrijdruiter als voor de gepassioneerde recreatieruiter. Het begint al met het aan de hand begeleiden van het paard. Het gaat verder met het soepel opstijgen. En dan begint het rijden pas. En de beweging van talloze spieren.

  • Juryleden nu ook op Startlijsten.nl

    Juryleden nu ook op Startlijsten.nl

    Op zoek naar een jury voor de wedstrijd? Dat kan vanaf nu ook op deze websites. Juryleden kunnen zich aanmelden en beschikbaar stellen. Verenigingen kunnen de juryleden zoeken en contacteren.  Op basis van een kwalificatie en provincie kan gezocht worden in de agenda van de jury.

  • Helft van paarden heeft stinkvoeten!

    Helft van paarden heeft stinkvoeten!

    Rotstraal, bijna de helft van de paarden in Nederland heeft het wel eens! Maar hoe erg is het? Hoe komt het? En wat kunnen we er tegen doen? Binnenkort gaat er een onderzoek van start naar een alternatieve methode voor de behandeling van rotstraal. Heeft je paard rotstraal, lees verder en houd de site in de gaten.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Esther

    #1

    Persoonlijk vind ik het jammer. Het is netjes om te zien, het toont respect richting de jury en het laat zien dat je je paard onder controle hebt.

    • Robin

      #1

      Inderdaad helemaal mee eens.

    • Sietske

      #1

      Jammer dat het afgeschaft wordt. Ik ben het eens met de vorige reacties, structuur verdwijnt en met het groeten toon je respect voor de jury.

    • Milena

      #1

      Weel ruiters groeten jury bij binnen komen in de bak en stellen zichzelf voor. Dus het is geen reden om jury 3 keer groeten. En het is ook niet logisch 3 keer halt houden in een proef bjv bij M.

    • Michelle Brinkman

      #1

      Ook helemaal mee eens!!

    • Debra Wilcox

      #1

      ben hier helemaal mee eens

    • Tanya

      #1

      Persoonlijk denk ik dat we nu al te vroeg zijn met vraagstellingen en meningen zelf ga ik eerst als ruiter en jury maar eens een jaar de nieuwe proeven ervaren alvorens me druk te maken en te oordelen.



  2. Rianne

    #2

    Jammer! Het geeft structuur aan de proef en maakt het netjes..

  3. Jose

    #3

    Dit hoort bij de opvoeding stilstaan dus, zou geen reden kunnen bedenken om dit af te schaffen.
    Vind het halthouden een goede oefening om te laten zien of je paard/pony gehoorzaam is.

    • Andrea

      #3

      Aan het einde van de proef moet je ook al halthouden en groeten.

    • Judith Oostdijk-Wagenaar

      #3

      Helemaal mee eens!!! Als het nog niet lukt om je paard te laten stilstaan, dan moet je gewoon nog lekker even thuis blijven en doortrainen totdat het wel lukt!!!

    • Milena

      #3

      Maar 3 keer halthouden in 1 proef? Nu bij M is wel 3 keer.

  4. Marjolein van Gaal

    #4

    Jammer, het is een duidelijk beginpunt en een vorm van beleefdheid tegenover de jury. Vind dat het hoort, eigenlijk vind ik dat het juist al bij de Klasse B ingevoerd moet worden. En je paard/pony netjes laten stilstaan is een vorm van controle.

    • Jasmijn

      #4

      helemaal mee eens !

  5. Judith

    #5

    Jammer, stukje controle, structuur valt weg. Voor juryleden nóg lastiger beoordelen of ze nu al wel of niet begonnen zijn.

    • Milena

      #5

      Het is duidelik wanner komthet ruiter op AC lijn dat hij heeft al gestart.

  6. sonja dieperink

    #6

    ontzettend jammer, het echt binnenkomen wordt hiermee afgevlakt. Wat mij betreft juist in elke klasse invoeren. hiermee laat je de controle goed zien, het is respectvol en er is direct wederzijdse aandacht.

  7. Amanda

    #7

    Ik vind het persoonlijk jammer. bij de klasses B en L vind ik het wel goed. Maar vanaf het M vind ik het er toch wel een beetje bij horen ook aangezien het steeds een stapje moeilijker moet worden.

  8. Alex

    #8

    Is het duidelijk wat de achterliggende reden is van deze beslissing? Ik ben het met jullie eens dat je vanaf het M dit toch wel moet kunnen!

  9. Greet

    #9

    jammer

  10. Judith Oostdijk-Wagenaar

    #10

    Slecht idee!! Het markeert het begin en het einde van de proef!!
    Daarmee heb je ook gelijk een goede oefening voor gehoorzaamheid, balans en rechtrichten.
    En het is een stukje respect naar de jury!

  11. Danielle Barnhoorn

    #11

    Heel jammer

  12. Dien

    #12

    Slecht.
    De reden ( dat het extra spanning zou opleveren) is erg slecht. Vanaf de M1 mag je besy wat controle en gehoorzaamheid verwachten. En als dat nog niet lukt, moet je even een stapje terug doen en les nemen.
    Ik vind eigenlijk dat het terug moet komen in de klasses B en L1/L2.

  13. inge

    #13

    jammer, versimpelen van de proeven vindt ik een slechte zaak. zo gaat het niveau naar beneden en dat is zonde voor de basissport.

  14. suus

    #14

    Ik snap de verandering niet. De proeven zijn niets te moeilijk. Als het makkelijker wordt is de waarde ervan minder. Een M of Z paard stelt minder voor, er zullen meer ruiters op dat niveau rijden (daar is het vast om te doen, lees meer inkomsten) ook door andere veranderingen zoals mogen lichtrijden in middendraf in M, zoals ik gehoord heb.

    • Magda Roelofs

      #14

      Helemaal mee eens !

  15. Daphne

    #15

    Ik vind het wel goed dat het nog niet hoeft in de B of L maar vanaf de M vind ik dat je moet kunnen laten zien dat je kunt stilstaan en je pony of paard onder controle hebt. Sommige mensen hebben hun ponynof paard totaal niet onder controle maar halen toch redelijke punten omdat de jury dit niet goed kan beordeelen.

  16. Annalie

    #16

    Ik vind halthouden belangrijk. Het laat zien dat jij je paard goed onder controle hebt, en dat je de technieken beheerst. Vanaf jongs af aan train je dit al. Toch??? En daar komt bij dat je aan het einde ook moet halthouden, dit moet toch ook netjes??!!

  17. Arendje

    #17

    Het is een duidelijk begin van een proef. En als je nog niet correct kunt halthouden, dan moet je nog even een beetje oefenen. Zo'n moeilijke oefening is het nou ook weer niet.

  18. monique

    #18

    prima,direct beginnen aan je nummer, op het eind moet je ook al gewoon halthouden. eenmaal halthouden lijkt me voldoende.

  19. Anita

    #19

    Ik vind het belachelijk als dit wordt ingevoerd!! Als ik van iedereen de reactie lees, vinden de meesten het jammer dat het wordt ingevoerd. Ik hoop dat de KNHS hier naar luistert!
    Ik vind het al jammer dat het nu in de B en L ontbreekt. Als je niet kan halthouden, moet je eerst thuis maar wat meer hier op oefenen.

  20. Geertrui Kramer

    #20

    Belachelijk, waarom moet halthouden/groeten afgeschaft worden? Als je dat goed doet, dan heb je daarmee toch al je eerste hoge punten binnen? Een unieke kans om de jury te laten zien wie je bent, dat je er zin in hebt én dat je het kan. En al die mensen die niet in staat zijn om een paard correct halt te laten houden, in balans, op vier benen, en dan liefst ook nog vierkant, die gaan thuis nog maar een beetje oefenen. Ik vind het treurig dat de sport alweer een stukje verder uitgekleed wordt.

    • Milena

      #20

      Kom jij toch binnen in de bak en steljezelf voor jij gaat beginen? Waarom moet jij 3 keer jury groeten?

  21. Naomi

    #21

    Jammer! Hoorde aan begin en einde van de proef. Zelfs bij het spring groet je de jury waarom dan niet met dressuur. Nu begint en eindigd de proef niet echt. Hoop dat het ooit terug komt. En als je paard niet kan stil staan moet je dat met goed gaan oefenen; )

  22. P.m.h Nijsten

    #22

    Gehoorzaamheid is vanaf begin van de proef controle te hebben, en daar behoord halthouden en voorstellen van combinatie bij !!

  23. GB

    #23

    Een heel slecht idee. Vanaf de klasse M moet dit geen probleem meer zijn en hoort dit m.i. tot de normale africhting van een paard en zou hij dit ook moeten kunnen lijkt mij.

  24. Mia

    #24

    Halthouden is wel 1 van de weinige oefeningen die 3x voorkomt in een proef. bij begin en einde en voordat je achterwaarts gaat. 2x halthouden in een proef is wel voldoende. De andere onderdelen worden ook nooit meer dan 2x gevraagd.

  25. Hennie

    #25

    Rare beslissing van de kNHS. Het is een stukje africhting, maar vooral respect naar de jury toe!! De basissport wordt steeds meer aangepast aan het veranderende paard en aan mensen met paarden in plaats van te luisteren naar paardenmensen!!

  26. Marrie

    #26

    Belachelijk!
    Binnenkomen en netjes 4-kant stilstaan en groeten begin je je proef netjes mee! Kun je met een mooie voldoende je proef starten!
    En in het Z, binnenkomen in verzamelde galop...hh groeten! Daar dromen we toch allemaal van?!!

  27. Wilma

    #27

    Zeer jammer.
    Het hoort bij respect naar de jury.
    En in het Z wie droomt er nu niet van binnenkomen in verzamelde galop.
    Ik vraag mij af waarom de proeven makkelijker moeten worden, je ziet nu al zoveel paarden/pony's die niet fatsoenlijk een midendraf kunnen laten zien, en dan toch snel bij 10 wp over gaan naar een andere klasse.
    He ja in de Grand-prix staan paarden ook niet altijd stil, wordt dit op den duur dan ook eruit gehaald hahaha.

  28. Anoek

    #28

    Prima beslissing. Halthouden is net zo goed een oefening als bijvoorbeeld de middendraf. Waarom moet halthouden standaard 3x per proef getoond worden?

    Vind het onzin dat de jury dan niet weet of de combinatie al begonnen is. Dat suggereert dat een jury pas kijkt op het moment dat de combinatie heeft stilgestaan... Naar mijn weten geeft de jury aan of je mag beginnen.... Neem aan dat je alsnog over de middellijn moet binnenkomen.

    • Jury

      #28

      Als jury zijnde vind ik het halthouden in het begin van de proef ook echt geen meerwaarde. We vragen de gehele proef voorwaartse drang aan het paard en dat stop je dan in de eerste 10 seconden al met halthouden. Paarden in de lage klasses hebben er nog onvoldoende balans voor en ik de hogere klasses zit het altijd meerdere keren in. In een Z1 proef moet je zelfs 4 keer halthouden.
      Lekker voorwaartse oefeningen tonen ipv dat terug rijden!

    • Samantha

      #28

      Mee eens. Natuurlijk weet de jury dat een combinatie is begonnen. Zij geven tenslotte zelf het signaal waarop je mag beginnen. Halthouden en groeten aan het einde lijkt mij prima. Daarmee toon je respect naar de jury. Dat hoeft wat mij betreft helemaal niet aan het begin van de proef. Daarnaast moet je in de M en Z klasses al vaak genoeg het halthouden tonen dus of je je paard onder controle hebt heeft niet zo veel te maken met het halthouden aan het begin van de proef.

    • M

      #28

      Ik ben het er wel mee eens! Ik denk dat veel combinaties in de hogere klasses niet eens een rechte lijn kunnen rijden en ja die vallen door de mand. En halthouden zit vaak zat in de proef dus is het geen probleem

  29. --

    #29

    Te idioot voor woorden. Lekker de proeven versimpelen, daar wordt het niveau lekker van opgekrikt inderdaad, not.
    Jonge paarden in de B/L oké prima, maar godverdorie in het Z moet je je paard gewoon voor elkaar hebben anders kun je beter thuisblijven, wat een onzin.

    Ik vraag me ook ten zeerste af wie dit bedacht heeft, want overal zie ik mensen die het niet eens zijn met deze beslissing.

    • Anita

      #29

      Ja, inderdaad!!!

  30. Chanine

    #30

    Vind het niet netjes naar de jury toe, begint je proef leuker met halthouden vind ik

  31. Inge

    #31

    Is dit alles niet eigenlijk het gevolg van het fokken van te hete wedstrijdpaarden?
    Jammer dat de basissport hier zo mee omgaat. Ook het rijden van de parade gaat al niet meer vanwege de hete paarden en pony's.
    KNHS wordt wakker!

  32. Margriet

    #32

    Erg jammer en eigenlijk gewoon onzin. Naast dat het een stukje respect is voor de jury is het een duidelijk begin en eind van je proef! Daarnaast laat het zien dat je het halthouden onder controle hebt. Moet er gewoon in blijven!

  33. Arie

    #33

    Jammer inderdaad.
    Inmiddels zijn alle argumenten wel benoemd. In het verlengde van "respect voor de jury" zou ik het woord "traditie" ook nog wel willen toevoegen. Is soms -indien passend binnen datgene wat we willen zien- niets mis mee.......

  34. john

    #34

    gauw terug invoeren ,
    gewoon bij begin proef en einde proef halthouden en groeten ,

  35. Michelle Brinkman

    #35

    Ik vind het onzin, dat geeft in eerste instantie weer dat je mag beginnen bij de jury --> op z'n minst respectvol naar de jury toe en dat je met je paard laat zien dat je dit beheerst, en dat het ook kan beginnen met halthouden en groeten en zo eindigen. En al helemaal tot de zz-licht... onzin!! Naar mijn mening blijft het erin!!

  36. Jet Verlangen

    #36

    Komen er dan ook nieuwe dressuurboekjes?

    • Robert - Startlijsten.nl

      #36

      Ja, dat klopt. Per 1 april komen er weer nieuwe dressuurboekjes.

  37. Jury

    #37

    Regelmatig wordt hier 'respect naar de jury' genoemd. Dat zijn de ruiters en amazones jaren geleden al verloren...
    Aanmelden bij je jury gebeurd al voorbij rijdend of helemaal niet, wanneer een combinatie binnen komt of af grote op de AC lijn kijkt een minimaal aantal van de mensen je nog aan.

    Dat aankijken kun je prima wanneer je over de AC lijn rijd zonder te stoppen.

    • Jury

      #37

      Om als belangrijkste punt te blijven noemen 'respect' denk ik niet dat je de intentie van de dressuur helemaal begrijpt. 'Ongedwongen voorwaartse drang' wordt verwacht, helaas zijn veel deelnemers veel beter in het 'gedwongen stoppen'

      Het aan de voorkant afremmen gaat de meeste bijzonder goed af, de voorwaartse drang behouden vanuit het achterbeen een heel stuk minder.

      Ik heb al verschillende onderdelen gehoord en het wordt nog pittiger dan verwacht dat nieuwe binnen rijden over de AC lijn!

    • Jacqueline Bijnsdorp

      #37

      ja en respect toon je al door met je paard en jij zelf er picobello uit te zien, voor wie doe je dat anders?

  38. Kelly-Janine Bijlsma

    #38

    Jammer!

  39. jen

    #39

    Jammer, toont respect en controle (wel of niet) over jouw paard. Het hoort erbij begin en eind. Dat is de allure van dressuur netheid.

  40. claudia

    #40

    Ik ben een hele tijd uit de wedstrijden geweest en vond het al een schande dat het uit de B tot en met L2 is gehaald destijds! In mijn tijd hoorde dit er ook gewoon al bij en ik vind dit niet meer dan normaal richting de jury toe. Het is een stukje formaliteit die er bij hoort en je maakt even kennis met de jury. Er kan beter gekeken worden naar de beoordeling van onderdelen IN de proeven die soms erg onlogisch zijn.

  41. Maartje

    #41

    Heeeeeeel erg jammer!

  42. sabina tiessen

    #42

    Vind het wel goed dat ze dat afschaffen en vind ook dat de jury's ook gelijk moeten zijn ene wil dit zien en ander weer dat

  43. A Wever

    #43

    Jammer. Halt houden/groeten na binnenkomen betekent dat je paard gehoorzaam is en respect naar de jury toe. .

  44. Willy van Driel

    #44

    Draai het om niet meer groeten na het ZZ-Licht. Voor combinatie in het L/M/Z is het belangrijk dat je kunt halt houden met je paard en dat hij netjes stil staat. Hoe ver is het recht richten. Het is een stukje controle en africhting die bijv. in het verkeer of dagelijks rijden ook belangrijk zijn. Ga er van uit dat gevorderde combinatie die controle wel hebben. Absoluut niet er uitlaten in het L/M/Z. Juist belangrijk!!

  45. Jacqueline Bijnsdorp

    #45

    prima, in de klasse L heb je ook stilstaan en later achterwaarts gaan genoeg om over te beoordelen of de ruiter dit correct doet.

  46. h duijster

    #46

    jammer dus geen respect meer voor de jury

  47. Mara Haye

    #47

    Het halthouden waar, wanneer en hoelang je wilt is vorm van controle en zelfbeheersing van ruiter en paard.
    Groeten van de jury lijkt mij niet meer dan normaal en beleefd! Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom het halthouden/groeten uit n' import welke proef geschrapt moet worden.
    Het vierkant halthouden vind ik dan weer een stap verder en mag worden verwacht vanaf de L-proef.

  48. Mara

    #48

    Het halthouden waar, wanneer en hoelang je wilt is vorm van controle en zelfbeheersing van ruiter en paard.
    Groeten van de jury lijkt mij niet meer dan normaal en beleefd! Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom het halthouden/groeten uit n' import welke proef geschrapt moet worden.
    Het vierkant halthouden vind ik dan weer een stap verder en mag worden verwacht vanaf de L-proef.

  49. P. brons

    #49

    Groeten vindt ik essentieel, mag niet vervallen

  50. olga

    #50

    Ik vind het een goede verandering. Ik vind dat halthouden aan het begin van de proef niet bevoordelijk voor de impuls.

  51. Esther

    #51

    Ik vind het heel jammer als dit door gaat. in de B proef snap ik nog wel dat halthouden en groeten alleen aan het eind is maar in de L1 vind ik 2x halthouden er gewoon bij horen, respect voor de jury en het ziet er ook nog eens netjes uit.

  52. Karin Houtzager

    #52

    Vind het geen goede verandering. Het hoort bij het begin van de proef. Voor de jury is het ook veel duidelijker wanneer de ruiter is begonnen. Als je dit een paard vanaf het begin netjes leert zal het halthouden en groeten geen probleem zijn .ook is het een teken van waardering nar de jury toe. Wie heeft dit verzonnen?

  53. Harma Hooge

    #53

    Ik vind het heel erg jammer . Het hoort bij de proef en het is toch een fase van gehoorzaamheid. Niet alles hoeft toch te verdwijnen wat moeilijk is. In de B vindt ik het wel passen.

  54. Annelien

    #54

    Ik vind het erg jammer, hoort toch bij de basis opvoeding van je paard / pony. Als we alle moeilijke oefeningen er uit gaan halen, dan kunnen we net zo goed stoppen. Heb laatst M2 en Z pony's zitten te beoordelen. Werd er niet vrolijk van, de basis is onvoldoende aanwezig, waaronder het correct vierkant halthouden, werd niet vaak getoond. Wat me ook opviel is dat er nog maar weinig paarden / pony's zijn die nog correct stappen. Ben bang dat het niveau gaat met al die versimpelingen omlaag gaat.

  55. Cindy

    #55

    Ik vind het erg jammer.... Ik vind het als amazone fijn om de paarden halt te laten houden! Vooral omdat ik een aantal zeer hete paarden rij en ik daarom het halthouden als extra stukje controle zie! Als jury vind ik het ook fijn om een combinatie te zien halthouden, zoals het al beschreven staat hieronder .... ik vind het plezierig om iemand even in de ogen te kunnen kijken het geeft mij een stukje wederzijds respect gevoel.

  56. Marion

    #56

    Ik vind het jammer, omdat het toch wel duidelijk maakt of je je paard of pony onder controle hebt. Netjes stilstaan is best moeilijk!

  57. Claudia

    #57

    Ik vind het raar dat het niet meer hoeft. Voor iedereen is het duidelijk wanneer je begint. Maar ik heb een paard wat na het groeten vaak niet meer op gang te krijgen is en weet dat ik geen zweepje meer heb..... dat zou dan misschien beter moeten gaan. Wie weet....

  58. Kerkhofs E

    #58

    Ik ben van mening dat dit er in moet blijven het hoort tot de opleiding van je paard.

  59. Jacqueline

    #59

    Ook ik vind dat het er gewoon in moet blijven. Inderdaad respect naar de jury en een stukje controle wat betreft je paard.

  60. Elvera

    #60

    Belachelijk. Het is idd mooi naar de jury toe maar ook een duidelijke manier om te zien of er gestart is. Heel veel mensen wachten niet op een teken oid.

  61. Ingrid Thalen

    #61

    Vind ook niet dat ze dat moeten schrappen....Vind het wel net zo netjes tegenover de jury en een goed begin van een proef.

  62. A.van gorp

    #62

    Dan vindt ik wel dat men moet groeten bij het aanmelden voor het jury hokje om toch een beetje respect te tonen voor de jury. Melden altijd verplichten !! Vaak wordt dat nog al eens vergeten.

  63. matty

    #63

    als je niet in staat bent om halt te houden kun je beter thuis blijven. de jury groeten is respect voor deze mensen.

  64. E.Boersma

    #64

    Mooie gehoorzaanheids oefening.
    Voor!!!

  65. manon beumer

    #65

    Het lijkt me juist leuk
    doe dan ook bij de Bixie's

  66. Tineke

    #66

    Jammer!
    Is vooral bij de lagere klassen een teken van controle en mischien nog wel meer van ontspanning bij pony/paard en ruiter.

  67. Tineke

    #67

    Jammer!
    Is vooral bij de lagere klassen een teken van controle en mischien nog wel meer van ontspanning bij pony/paard en ruiter.

  68. Henk Lucas

    #68

    Wel blijven groeten!!! Het is een vorm van respect tonen. Er zijn al zoveel sporten waarbij respect en fatsoensnormen ver te zoeken zijn. Laten we onze mooie sport niet verlagen tot b.v voetbal.

  69. Ilse

    #69

    Het is jammer dat het eruit is gehaald het ziet er netjes uit en je laat zien dat je met de proef begint.

  70. Sindhu

    #70

    met het groeten toon je respect voor je jury en laat je zien dat je het je het leuk vindt om daar te staan

  71. Joke Strampraat

    #71

    Jammer, we klagen dat de normen en waarden in onze samenleving vervagen. Het groeten naar de jury bij een proef vind ik net zoiets als netjes groeten naar wandelaars en andere recreatiemensen tijdens een buitenrit te paard. Je toont respect naar je medemens en je geeft een positief signaal af wat jouw sport betreft. Het wordt niet altijd in dank afgenomen, dat weet ik ook. Gewoon vriendelijk en kalm blijven, glimlachen en groeten. Ook in de sport, zelfs in de Endurancesport. Toon trots je paard!

  72. Angele van voskuilen

    #72

    Ik vind dat er gewoon gegroet moet worden aan het begin in iedere sport groet je de jury voordat je begint waarom nu niet meer belachelijk

  73. H.J. Karstens.

    #73

    Het halthouden moet tijdens de proef wel recht en 1x dwars voor de jury enige seconden plaatsvinden om de gehoorzaamheid van het paard te tonen.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat