Paard stijf? Steek je kop niet in het zand!

door Paardenarts Frank van Leeuwen
Paard stijf? Steek je kop niet in het zand!

Ken je dat gevoel dat je paard net niet helemaal lekker loopt? Negeer het niet. Laat je ook niet ompraten dat je ‘stijfheid’ er wel uit kunt rijden. “Herken het en erken het. Want dan kun je het oplossen voor het een groot probleem wordt”, zegt paardenarts Frank van Leeuwen.

Als een paard kreupel loopt, is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Maar er zijn ook genoeg keren dat het lang zo erg niet is, terwijl er toch sprake is van een ‘ander’ gevoel. Wat doe jij, rijd je door of niet? Paardenarts Frank erkent dat het soms lastig is voor ruiters om te ontdekken of er echt iets mis is. “Want je kunt met goede rijkunst veel verbloemen. Het helpt als je een goede instructeur hebt, die zich niet alleen richt op de oefeningen, maar ook op de bewegingen. Kijk af en toe filmpjes terug, om te zien of er iets is veranderd. En ik raad altijd aan om bijvoorbeeld tijdens de warming up standaard enkele oefeningen te rijden, waarbij je goed oplet of je paard net zo voorwaarts en regelmatig is als anders. Het gaat erom dat je je concentreert hoe hij voelt en niet zozeer op het verloop van de oefening die je aan het doen bent. Geef een cijfer aan hoe hij voelt. Dat moet stabiel zijn of stijgen. Daalt het, trek dan aan de bel. Het hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn. Maar als je het negeert, kan het dat wel worden.”

Er zijn tegenwoordig verschillende hulpmiddelen waarmee je kunt meten of er iets is gewijzigd bij je paard. Neem de teugeldrukmeters of de saddleclips. Prima hulpmiddelen, mits je ze regelmatig gebruikt, zodat veranderingen opvallen. “Meet je slechts af en toe, dan is de waarde ervan in mijn ogen zeer beperkt”, zegt Frank.


Deskundig team

Als je iets voelt is het belangrijk dat je terug kan vallen op een team van professionals. Een goede fysiotherapeut, hoefsmid en instructeur zijn ontzettend belangrijk. Natuurlijk hoort daar ook een dierenarts bij. Die kan een diagnose stellen. “Maar dat hoeft niet te betekenen dat die ook voor de oplossing moet zorgen, in de vorm van medicatie”, zegt Frank. Hij vindt dat iedere ruiter, dus ook op B-niveau,  een team van deskundigen om zich heen moeten verzamelen. Een deskundige hoefsmid, zadelpasser en een goede fysiotherapeut hoort daar deel van uit te maken. “De trainer heeft een belangrijke rol, want die ziet een combinatie het meest. Het is wel belangrijk dat het iemand is die de waarheid durft te zeggen en de boel niet bagatelliseert om jou gerust te stellen.”

Is zo’n aanpak door samenwerkende specialisten niet een brug te ver als je geen professional bent? Frank vindt van niet. “Denk aan de lange termijn. Je hebt een band met je paard. Je steekt veel tijd en geld in hem. Als er problemen zijn, zijn de kosten voor jou net zo hoog als voor die professionele ruiter. Dus dan kun je toch beter preventief zorgen dat kleine ongemakken vroegtijdig worden opgelost? Al was het alleen maar omdat je je paard niet wilt laten doorlopen terwijl hij ergens pijn heeft.”


Resultaat

Door problemen met een team van deskundigen aan te pakken, kunnen opmerkelijke resultaten worden behaald. Zo was er een paard dat niet fijn liep en zeer ongelijke voorvoeten had. “De hoefsmid wilde er aanvankelijk niets aan veranderen, omdat het paard dat al jaren had en zich daarmee redde. Maar zo’n groot verschil werkt door in het hele lichaam. Dus met röntgenfoto’s erbij hebben we toch geleidelijk de stand gelijker gemaakt. Sindsdien beweegt het paard echt met veel meer gemak.” Frank wijst erop dat hals- en rugklachten ook vaak de oorzaak zijn voor verminderde prestaties. “Juist door samenwerking tussen verschillende deskundigen is daar vaak veel aan te doen.”


Paardenarts Frank van Leeuwen

Wie meer wil weten of contact wil met paardenarts Frank, kan terecht op www.vanleeuwenvoorpaarden.nl. Hij richt zich op orthopedie (beweging) en is actief in het Groene Hart. Maar moeten er meerdere paarden onderzocht of is er sprake van een bijzonder probleem of een slecht vindbare oorzaak, dan is een langere reisafstand bespreekbaar.

 

 

Ook interessant

  • Dressuurtraining: overgangen

    Dressuurtraining: overgangen

    Overgangen kun je zien als de bouwstenen van de dressuur. Door veel overgangen te rijden van het ene naar het andere tempo en binnen een bepaald tempo, leert het paard om te luisteren naar je hulpen, verbeteren zijn reactievermogen en balans en helpt het je paard meer soepel te maken.

  • Impuls

    Impuls

    Het streven in het rijden is ernaar de achterhand zo te activeren dat deze meer gewicht gaat dragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het paard voldoende impuls hebben. Impuls is de drang van het paard naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Je paard moet voorwaarts blijven denken, waardoor het meteen reactie geeft op een beenhulp.

  • Evenementen

    Evenementen

  • De voorbereiding op je veulen

    Veulen op komst! Wat nu?

    Je merrie is inmiddels in de laatste fase van de dracht beland en je wordt steeds nieuwsgieriger naar je veulen. Wat gebeurt er in de laatste fase van de dracht en hoe kun je je voorbereiden op de geboorte van het veulen?

  • Het Ros Beiaard

    Het Ros Beiaard

    Het oersterke, duivelse Ros Beiaard doet alles voor zijn baas Reinout. Als uiteindelijk in een oneerlijke strijd het Ros ziet dat zijn meester hem van zich heeft afgewend, sterft hij.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat