Vaccinatie

Vaccinatie

Natuurlijk wil je voorkomen dat je paard ziek wordt.
Er is een aantal ziektes waartegen je kunt inenten oftewel vaccineren. Vaccinaties zorgen ervoor dat een paard minder vatbaar is voor bepaalde ziektes. Daarnaast zorgen ze voor minder ernstige ziekteverschijnselen wanneer het paard alsnog ziek wordt.

Wanneer je wedstrijden wilt rijden, moet het paard gevaccineerd zijn tegen influenza. Deze vaccinatie bestaat uit een basisvaccinatie met daarna een jaarlijkse hervaccinatie.
De basisvaccinatie is een eerste vaccinatie met daarop tussen de drie weken en drie maanden volgend een tweede vaccinatie.
Elke hervaccinatie moet binnen 12 maanden na de voorgaande gegeven worden.

Let op: na de influenzavaccinatie mag je zeven dagen geen wedstrijd starten met het paard.

Elke influenzavaccinatie wordt in het paardenpaspoort genoteerd, voorzien van het stickertje van de entstof en een handtekening en stempel van de veearts.

Als je wilt rijden op de dag van de enting of de dag erna, is het verstandig rustig aan te doen. Paarden kunnen soms wat hangerig zijn en de weerstand van het paard is ook tijdelijk verminderd na de vaccinatie. Door het paard niet in het zweet te rijden, wordt deze reactie in elk geval niet versterkt.
De influenzavaccinatie wordt vaak gecombineerd met de vaccinatie tegen tetanus.

Andere ziektes waartegen soms preventief gevaccineerd wordt zijn Rhinopneumonie en het West Nijl virus.

 

Samengevat:

  • In het paspoort moet een geldig overzicht zijn geregistreerd van de aan het paard of de pony toegediende vaccinaties, inclusief de verplicht gestelde vaccinaties tegen influen
  • De basisvaccinatie tegen influenza bestaat uit twee inentingen, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar moeten zijn toegediend. In de periode tussen deze twee entingen mag niet aan wedstrijden worden deelgenomen.
  • Vervolgens moet jaarlijks (niet later dan 12 maanden na de vorige enting) de vervolgenting zijn gegeven. Voorbeeld: geënt op 4 maart 2006. Dan dient de vervolgenting voor of uiterlijk op 4 maart 2007 te zijn gegeven. Dit is van toepassing op alle entingen in het paspoort.
  • Een vaccinatie dient minimaal zes dagen voor de (eerste) wedstrijd(dag) te zijn toegediend.
  • Vermeldingen van vaccinaties zijn pas geldig als deze zijn voorzien van de entingdatum met handtekening en (praktijk)stempel van de dierenarts.
  • Wanneer de basisenting en de vervolgentingen vroeger in een afzonderlijk vaccinatieboekje zijn vastgelegd, moet de dierenarts de volgende tekst in het Paardenpaspoort opnemen: "The vaccination history of this horse/pony is correct. Last vaccination on: DATUM". In het paspoort van paarden of pony’s die uitsluitend tijdens KNHS-wedstrijden worden uitgebracht volstaat de regel in het Nederlands ook. De Engelse of Nederlandse regel moet wel zijn afgetekend en afgestempeld door de dierenarts.
  • Per 1 april 2007 dient de sticker met het batchnummer van de entstof (van de vaccinatie) in het paspoort te zijn geplakt door de dierenarts. Vaccinaties die op of na 1 april 2007 zijn gegeven moeten dus zijn voorzien van deze sticker, voor vaccinaties die voor 1 april 2007 zijn gegeven geldt dit niet

Ook interessant

  • Rhinopneumonie

    Rhinopneumonie

    Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).

  • Droes

    Ziekte: droes

    Droes is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte voor paarden. Wat moet je weten over droes?

  • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

  • Te late medische behandeling - De advocaat

    Te late medische behandeling

    Je hebt een paard bij iemand staan, maar deze verzuimd op tijd te melden dat het dier ziek geworden is. Met alle gevolgen van dien. Welke afspraken moet je maken en welke rechten en plichten heb je?  Hippisch advocaat Femke de Reus deelt het met je in dit artikel.

  • Equine Infectieuze Anemie

    Equine Infectieuze Anemie in Nederland

    Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Elly

    #1

    Uw informatie over een afzonderlijk vaccinatieboekje is niet helemaal compleet.
    Voor paarden geboren in het jaar 2008 of daarna dienen zowel de basisenting als alle
    vervolgentingen in het paardenpaspoort te zijn vastgelegd.

    Uw laatste punt over sticker met batchnumer en met name dat dit pas na 1 april 2007 hoeft, is mij niet bekend.

    • Startlijsten.nl

      #1

      Bedankt voor uw aanvulling.

      Uit het wedstrijdreglement: Vermeldingen van vaccinaties zijn uitsluitend geldig wanneer deze zijn voorzien van de sticker met het batchnummer vd entstof (of de vermelding van het serie/batchnummer vd entstof ingeschreven door de dierenarts die de vaccinatie heeft toegediend), de datum van de enting en de handtekening en (praktijk)stempel vd dierenarts, die de vaccinatie heeft toegediend.

      2007 werd als info door een dierenarts genoemd.

  2. G.J. Stellingsma

    #2

    Hoe lang is de werking van de enting.
    Wij rijden ook veel in Duitsland en daar moeten de paarden 2x per jaar geënt worden.
    Gezegd wordt dat de entstof maar 7-8 maand werkt.
    Waarom niet net als in Duitsland 2x per jaar enten.
    Trouwens de paarden die op FEI wedstrijden rijden moeten ook 2 x per jaar geënt worden.
    Dit is toch ook niet zomaar.

    • W. van der Linden

      #2

      Paarden op FEI wedstrijden hoeven NIET perse 2 x p.j geënt te worden, dit is een misverstand. Ten tijde van, en arriveren op terrein van de FEI wedstrijd mag "laatste"enting niet ouder zijn dan 6 mnd/ 22dgn. Als wedstrijdseizoen binnen die 6 mnd/22 dgn is, hoef je alleen voor de 1e wedstrijd te enten en vervolgens binnen 12 mnd. Als wedstrijdseizoen langer is dan moet idd 2 x geënt worden. Als basisenting goed is( 3x) en vervolgens binnen 12 mnd is geen nieuwe basisenting nodig voor een FEI wedr

    • Startlijsten.nl

      #2

      Bedankt voor uw reactie. De entstof van de influenza-vaccinatie is 6 tot 8 maanden werkzaam. Vanuit de KNHS wordt echter verplicht gesteld dat paarden binnen een jaar na de voorgaande weer gevaccineerd worden. Ik weet niet waarom hiervoor gekozen is, wellicht vanuit administratief oogpunt.

  3. Gerben Morsink

    #3

    Om de entingen goed bij te houden bestaat een heel handig programma: EquineM. Je kunt dan geen concoursen toevoegen in de kalender zonder de enting in orde te hebben. En kunt aan de kleur van de enting in het dashboard zien of deze (binnenkort) vervalt. Ook op de mobiele app. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de verschillen tussen het FEI-reglement en KNHS-reglement. Wel moet je de 3 basisentingen zelf even (laten) controleren vooraf. (disclaimer: ik heb dit programme zelf geschreven)

  4. miranda

    #4

    ik heb een vraagje je paard is ingeënt. en je stop er 2 jaar mee met inenten. kan je daarna weer inenten en hoe moet je dan beginnen. moet het een begin/ eerste enting zijn of gewoon een enting in spuiten.

    • Kitty - Startlijsten.nl

      #4

      Hallo Miranda,
      Als de basisenting is verlopen (er is dus niet binnen een jaar na de laatste enting opnieuw ingeënt), dan zul je weer moeten beginnen met een basisenting.
      Met vriendelijke groet,
      Kitty
      Startlijsten.nl

  5. Sabine Eichhorn

    #5

    Moet mijn dierenarts het stickertje met batchnummer erbij plakken of is enkel het batchnummer noteren toegestaan? Zowel nationaal als internationaal FEI?

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat