Paard van Troje

Paard van Troje

Mythologie
Het paard van Troje is één van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie.
Omdat de Grieken er tijdens de Trojaanse oorlog maar niet in slagen de stad Troje in te nemen bedenkt Odysseus een list.
De Grieken bouwen een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verstoppen. In de buik van het paard zaten dertig soldaten verstopt en in de mond twee spionnen. 
Dit paard wordt 's avonds voor de poort van Troje achtergelaten, in de hoop dat het 's nachts door de Trojanen binnen de stadsmuren zal worden gehaald. 
Omdat de Grieken argwaan bij de kant van de Trojanen verwachten, laten zij Sinon buiten de poort achter, terwijl de rest van het Griekse leger zich op hun boten achter een heuvel verschanst op het eiland Tenedos. 


Leuk! Bij Bol.com hebben ze een stripboek over het paard van Troje! Voor nog geen acht euro kun je het verhaal in stripvorm lezen.


Sinon wordt, zoals de bedoeling was, aangetroffen door de Trojanen. 
Hij vertelt hen dat hij is achtergelaten omdat hij ruzie heeft met Odysseus, en dat het paard een geschenk is voor Pallas Athena. Het paard is opzettelijk zo groot gemaakt dat de Trojanen het niet binnen hun muren kunnen krijgen. Halen zij echter hun stadsmuur neer om het binnen te laten, dan zal Athena de veiligheid van de stad garanderen. 
De Trojanen trappen in de list, slaan een bres in hun eigen muur en halen het paard de stad in. 
Later die nacht komen de Griekse soldaten tevoorschijn om de poort voor hun kompanen te openen. 
Het nu kansloze Troje wordt met gemak door de Grieken veroverd.

Computer
In de computerwereld komt de term Trojaans Paard ook voor. De naam is afgeleid van de bovenstaand genoemde Griekse mythologie. Het is een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. 
Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker.
Een Trojaans paard is dus geen programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. 
Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert zichzelf niet naar andere computers, zoals een worm wel doet.

Ook interessant

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Bart is op zoek naar een sportpaard voor zijn dochter. Via via komt hij in contact met Emma. Zij heeft een van haar sportpaarden te koop staan. Dit paard heeft zij nog maar twee weken op stal staan. Bart brengt samen met zijn dochter een bezoek aan Emma om het paard te bezichtigen.

 • Wedstrijdspanning en ruitertypen

  Wedstrijdspanning en ruitertypen

  Wedstrijdspanning. Iedereen die wedstrijden rijdt of heeft gereden, herkent het. Er zijn veel psychologen en coaches die zich hebben gespecialiseerd in dit specifieke onderdeel. In welk ruitertype dat Q4 Horse Profile omschrijft, herken jij jezelf het meeste?

 • Algemeen Wedstrijdreglement

  Algemeen Wedstrijdreglement

  Om de sport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen zijn spelregels opgesteld. De KNHS kent hierbij de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdreglement en de Disciplinereglementen Dressuur, Springen, Eventing, Mennen, Endurance, Voltige en Aangespannen Sport. Om te controleren op het gebruik van medicatie en verboden middelen gelden de bepalingen van het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard en het Humaan Dopingreglement. 

 • Paardenhouderij & familierecht (deel I)

  Paardenhouderij & familierecht (deel I)

  Bovenstaand artikel is geschreven om te schetsen hoe een echtscheidingsprocedure er ongeveer uit kan zien.  De drie delen zijn geschreven om een indruk te geven waar men bij een echtscheiding tegenaan kunnen lopen, hoe ziet het traject er uit? Wat zijn de mogelijkheden? En wat zijn de consequenties?

 • Nieuws voor werkgevers en werknemers!

  Nieuws voor werkgevers en werknemers!

  Onlangs is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen. Het oorspronkelijke idee was om de wet 1 juli a.s. deels in te laten gaan, inmiddels zijn deze plannen bijgesteld en zal het eerste gedeelte van de wet 1 januari a.s. worden ingevoerd en een tweede gedeelte op 1 juli 2015.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Travers: Correct gereden
Klik hier voor de voorpagina
Chat