Paard van Troje

Paard van Troje

Mythologie
Het paard van Troje is één van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie.
Omdat de Grieken er tijdens de Trojaanse oorlog maar niet in slagen de stad Troje in te nemen bedenkt Odysseus een list.
De Grieken bouwen een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verstoppen. In de buik van het paard zaten dertig soldaten verstopt en in de mond twee spionnen. 
Dit paard wordt 's avonds voor de poort van Troje achtergelaten, in de hoop dat het 's nachts door de Trojanen binnen de stadsmuren zal worden gehaald. 
Omdat de Grieken argwaan bij de kant van de Trojanen verwachten, laten zij Sinon buiten de poort achter, terwijl de rest van het Griekse leger zich op hun boten achter een heuvel verschanst op het eiland Tenedos. 


Leuk! Bij Bol.com hebben ze een stripboek over het paard van Troje! Voor nog geen acht euro kun je het verhaal in stripvorm lezen.


Sinon wordt, zoals de bedoeling was, aangetroffen door de Trojanen. 
Hij vertelt hen dat hij is achtergelaten omdat hij ruzie heeft met Odysseus, en dat het paard een geschenk is voor Pallas Athena. Het paard is opzettelijk zo groot gemaakt dat de Trojanen het niet binnen hun muren kunnen krijgen. Halen zij echter hun stadsmuur neer om het binnen te laten, dan zal Athena de veiligheid van de stad garanderen. 
De Trojanen trappen in de list, slaan een bres in hun eigen muur en halen het paard de stad in. 
Later die nacht komen de Griekse soldaten tevoorschijn om de poort voor hun kompanen te openen. 
Het nu kansloze Troje wordt met gemak door de Grieken veroverd.

Computer
In de computerwereld komt de term Trojaans Paard ook voor. De naam is afgeleid van de bovenstaand genoemde Griekse mythologie. Het is een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. 
Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker.
Een Trojaans paard is dus geen programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. 
Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert zichzelf niet naar andere computers, zoals een worm wel doet.

Ook interessant

 • Dressuur: Takt

  Dressuur: Takt

  Het eerste begrip uit het eerder genoemde Skala der Ausbildung is het begrip "takt". De drie basisgangen waar het paard over beschikt zijn stap, draf en galop. Elk van deze gangen heeft een eigen takt. Takt is een eerste basisvoorwaarde voor het paardrijden.

 • Kijk! Een ballon!

  Kijk! Een ballon!

  Opa Geert staat samen met zijn kleinzoon Bram naar de paarden in het land te kijken. Dolenthousiast roept Bram ineens: 'kijk opa, een ballon!' En inderdaad uit de verte komt een knalgele heteluchtballon de kant van opa Geert en kleine Bram op.

 • Wedstrijdgericht trainen

  Wedstrijdgericht trainen

  Hoe train je je paard voor een wedstrijd?

 • Motivatie is alles

  Motivatie is alles

  Zonder motivatie geen prestatie. Maar wat is motivatie nu eigenlijk? En hoe werkt dat?
  Bij sommige mensen lijkt het alsof hun goede resultaten komen aanwaaien. Maar ook deze mensen zijn gemotiveerd. Vanuit zichzelf of vanuit het vooruitzicht van een bepaalde beloning. Zonder motivatie kom je niet ver.

 • Het nulurencontract

  Het nulurencontract

  Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Uitgestrekte draf: verruimen, niet versnellen...
Klik hier voor de voorpagina
Chat