Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

door Elena - Startlijsten.nl
Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

Een vervelende kwaal die menig paard gek maakt: zomereczeem. De paarden weten niet meer waar ze het zoeken moeten en worden gek van de jeuk. Daarnaast is deze aandoening voor jou, als eigenaar/verzorger, ontzettend frustrerend omdat het niet makkelijk is om de jeuk onder controle te krijgen.

Oorzaak
Zomereczeem wordt veroorzaakt door de vrouwelijke Culicoïdes Robertii muggen en is de meest voorkomende allergie bij paarden. Enkele beten van deze, ook wel "knutten" genoemd, kunnen voor grote problemen zorgen. Deze vrouwelijke knutten bijten paarden omdat ze bloed nodig hebben om zich voort te planten (eieren leggen). Tijdens het bijten laten ze een kleine hoeveelheid speeksel met eiwitten achter. Uit onderzoek blijkt dat deze eiwitten voor de problemen zorgen.

De knutten zijn voornamelijk in de zomer actief maar kunnen bij goede omstandigheden al in maart (tot oktober) voor overlast zorgen. Deze insecten vinden wind en zonlicht niet prettig en zijn om die redenen dan ook voornamelijk bij zonsopgang en zonsondergang actief.

Behandeling
Er zijn heel veel manieren om zomereczeem te bestrijden, wat eigenlijk al aangeeft dat helaas de meest efficiente oplossing nog niet gevonden is.

Wij hebben een aantal van deze behandelmethoden op een rijtje gezet:

 1. Bij het paard een exceemdeken opleggen
 2. Tijdens zonsop- en ondergang het paard op stal zetten
 3. Middelen met pyrethroïden en corticosteroïden kunnen het paard verlichting geven. Vraag ernaar bij je dierenarts

Open wonden
Als je paard open wonden heeft is het van belang om deze goed schoon te houden zodat er geen infecties ontstaan. Het is aan te raden om deze wonden te wassen met anti-bactirele shampoo zoals betadine of chloorhexidine houdende shampoos.

Onderzoek
Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar zomereczeem. Zo is men bezig met het ontwerpen van een betrouwbare diagnostische test, maar ook met het ontwikkelen van een immuuntherapie. Laten we hopen dat ze snel met de oplossing komen!

Ook interessant

 • Diarree bij veulens

  Diarree bij veulens

  Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
  Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

 • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

 • Niet mokken...

  Mok bij paarden. Wat nu?

  Mok is een kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere.

 • Vaccinatie

  Vaccinatie

  Te vaak gebeurt het dat een combinatie niet mag starten omdat het paard niet correct is gevaccineerd. Weet jij wel hoe het zit? In dit artikel wordt de influenza-vaccinatie besproken.

 • Teken bij paarden

  Teken bij paarden

  De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Jet

  #1

  Hopenlijk vinden jullie snel een oplossing.
  Het enige wat bij onze Fries nog helpt is schoon onder de Rambodeken met masker in de wei en overal stroom langs.

  • Levita

   #1

   Ik zag gisteren een bericht voorbij komen op Facebook over Fibra Anti itch crème. De reacties waren erg positief. Wellicht het proberen waard?

 2. Adrianne

  #2

  Wij gebruiken nu een aantal jaren Cavalesse van de dierenarts en wonder boven wonder heeft onze pony er nagenoeg geen last meer van.

  • Robin

   #2

   Wat is cavalesse?? Zijn dit spuiten of tabletten

  • Adrianne

   #2

   Robin, Cavalesse is een poeder wat je op moet lossen in water dit geef je voor een paard 1 x per dag 4 ml. over het eten of in het drinkwater en voor een pony 1x per dag 2 ml.

  • Robin

   #2

   Oké, bedankt voor je reactie

 3. Sita

  #3

  Mijn paard had heel erg zomer exceem, alle manen er af en open wonden. Heel veel spullen geprobeerd maar niks wilde helpen. Heb nu een lotion van een dierenarts uit België en dat helpt super, mijn paard hoeft zelfs geen exceem deken meer op! Naam van de dierenarts is Ann van heyst uit België . Echt een aanrader!!

  • Sylvia

   #3

   Heb je contactinfo van deze dierenarts? Ben erg benieuwd!

  • Sita

   #3

   De dierenarts is Ann van Heyst uit Poppel . Als je googled staat er een tel. Nr bij.

 4. Caroline Nieman

  #4

  Klitwortel haarlotion van het kruitvat helpt heel goed tegen de jeuk.
  Kost een paar euro werkt perfect.

 5. Linda

  #5

  Kijk eens op de website van www.terra-unique.nl. Zij verkopen een hele goede anti jeuk lotion, maar ook 100% natuurlijk krachtvoer/grasbrokken, zonder suiker of melasse. Hierdoor pak je niet alleen het gevolg (allergie), maar ook de oorzaak aan waarom het ene paard het wel krijgt en de andere niet.

 6. Louise

  #6

  Hoi bij argradi lotion 97 duur maar echt super nergens last meer van !!

 7. Ingrid

  #7

  Ik zag op startlijsten een middel tegen zomereczeem nl Cavalesse!
  Middel werkt zeer goed paard heeft op moment niks geen last van jeuk , haar manen en staart zijn door het middel ook heel zacht , zeker een aanrader!!

 8. Karin klap

  #8

  Ik heb mijn pony ook snachts op stal. En het werkt echt goed. En als ze jeuk heeft dan spray ik haar in ( vooral op manenkam en staartwortel) met quick help spray van aloë vera.

 9. Anneke peemen

  #9

  Ons paard heeft geen last meer in april een maal daags knoflook druppels olie van zilverlinde Tien drubbels dat wel heel de zomer doen buiten. Heeft hij een deken op Anneke

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Hengstenshows 2021
Klik hier voor de voorpagina
Chat