Oud paard, fit paard: Voer

door Joyce - Startlijsten.nl
Oud paard, fit paard: Voer

Al eerder schreven we een artikel over oudere paarden (zie hier: Oud paard, fit paard), waar we de nadruk legden op de training van je senior. In dit artikel gaan we kijken naar de voedingsbehoeften van een ouder paard, want het is een veelvoorkomend probleem dat een ouder paard invalt. Iets wat we graag willen oplossen en voorkomen. Havens, Subli en Startlijsten staken de koppen bij elkaar en besloten een artikel hierover te schrijven.

Wat is een ouder paard, is dan eerst de vraag. Rond de 20 jarige leeftijd moet je in ieder geval opletten, maar er zijn ook paarden die jonger zijn en toch extra aandacht vragen. Jij of je dierenarts kan dit het best beoordelen.

Wanneer je paard of pony ouder wordt, veranderen de behoeftes en het lichaam, en heeft het dier soms wat extra aandacht nodig. Oudere paarden hebben hierdoor dus een extra behoefte aan energie en bepaalde vitaminen en mineralen, zoals eiwitten, fosfor en vezels. Als een paard ouder is kan de functie van de lever en nieren verminderen, waardoor de opname van deze stoffen uit de voeding minder wordt.

Door ouderdomskwalen, zoals een slecht gebit (laat dit controleren en behandelen door een goede paardentandarts!), is het lastiger om voer zoals hooi, kuil, brok, etc. goed te kunnen kauwen. Hierdoor krijgen ze al minder voedingsstoffen binnen dan wanneer het voer nog goed gekauwd kan worden. Als een paard dat goed op gewicht is minder/te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt,zal hij afvallen en schraal of mager worden. Het darmstelsel van een paard is er op ingesteld om grote hoeveelheden ruwvoer met voldoende structuur te verwerken. Als het gebit wat versleten is kan het paard minder goed kauwen waardoor de vertering minder goed gaat. De ruwe celstofopname wordt hierdoor lager, wat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. 

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten hooi en kuil te verkrijgen, van langstengelig en droog tot kort en nattig. Een oud paard met een versleten gebit kan baat hebben bij een fijngesneden ruwvoer van hoge kwaliteit.

Zolang jouw paard of pony nog hooi, kuil of luzerne kan eten, is het verstandig dit zoveel mogelijk ter beschikking te blijven stellen. Heeft het paard moeite met kauwen dan is het raadzaam om te kijken naar een andere voersoort waarbij het dier voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

Een oud paard heeft behoefte aan makkelijk verteerbaar krachtvoer welke rijk is aan goede voedingsstoffen. Hierdoor kan hij makkelijk alle benodigde stoffen opnemen en goed op gewicht blijven. Havens heeft hiervoor onder andere de Natural Balance ontwikkeld, met hoge vitaminen en mineralen gehaltes, hoog in vezels en haver en melasse vrij. Mist het paard tanden of kiezen, dan kun je kiezen voor de Havens Slobber-Mash, welke aangeroerd met water een smakelijk en makkelijk eetbaar papje wordt.

Ook kun je naast passend ruwvoer een totaalvoer verstrekken dat makkelijk op te nemen is. Subli heeft hiervoor de alom bekende Seniores Priores ontwikkeld. Deze slobber vervangt ruwvoer en krachtvoer, waardoor het onder de noemer totaalvoeder valt. Alle paarden en pony’s (ook met grote gebitsproblemen) kunnen Subli Seniores Priores gemakkelijk opnemen. Hierdoor krijgen ook oudere paarden alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen die ze dagelijks nodig hebben. 

Conclusie:
Het is niet altijd makkelijk om het juiste voer te vinden voor je senioren-paard. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen met je eigen veearts, tandarts of met de klantenservice van Havens (info@havens.nl / 0478-638238) of Subli (info@subli.nl / 0317-499595).

Ook interessant

 • Oud paard, fit paard

  Oud paard, fit paard

  Als je paard ouder wordt en bij de senioren van de stal behoort, zal je daar rekening mee moeten houden.

 • Paard in de herfst

  Paard in de herfst

  Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

 • Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

  Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

  In de lente ontkiemen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie. Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop.

 • Droes

  Ziekte: droes

  Droes is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte voor paarden. Wat moet je weten over droes?

 • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

  Zomereczeem en kleine mugjes...

  Ken je het? Zomereczeem? Zo vervelend! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Kleine mugjes die je paard lek prikken en zorgen voor vervelende jeukbultjes.
  Waar moet je op letten en wat kun je doen om het te voorkomen?

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Eikels: giftig voor paarden
Klik hier voor de voorpagina
Chat