Eikels: giftig voor paarden

Eikels: giftig voor paarden

De meeste paarden zijn gek op eikels. Zodra ze weten dat er eikels in de wei liggen, scharrelen ze daar graag rond. Eikels bevatten echter een Eikelsgiftige stof, tannine of tanninezuur, waardoor veel eigenaren zich zorgen maken.
Een klein beetje van deze giftige stof is niet erg, maar van teveel kunnen paarden ziek worden. Deze tannine of tanninezuur kan bloedvaten laten samen trekken, maar ook bloedstolling veroorzaken of eiwitten laten klonteren.

Eén van de symptomen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn nierproblemen. De urine is donkerder gekleurd. Bij ernstige ziekte gaan de dieren binnen enkele dagen (soms zelfs binnen 24 uur) dood, bij minder ernstige vorm vermageren ze, maar herstellen ze binnen enkele weken. Soms echter wel met blijvende nierschade. Bij drachtige merries is er een verhoogde kans op abortus.

De meeste tannine zit in de jonge, groene eikeblaadjes en de onrijpe, groene eikels. Deze blijven normaal wel aan de boom hangen, maar tijdens storm en flinke windstoten, vallen ze in grote getale van de boom.
Oude, rijpe, bruine eikels bevatten veel minder tannine en zijn dan ook veel minder gevaarlijk.

Kortom, het eten van rijpe eikels is, met mate, niet een erg groot risico. Maar zorg dat na een flinke storm de paarden niet de jonge groene eikels of blaadjes massaal opeten. Staan er veel eikenbomen langs de wei, zet dan een deel van de wei af met een stroomdraadje. Neem met drachtige merries wat dit betreft niet teveel risico.

Ook interessant

 • Gevaarlijk diner!

  Eikels: een gevaarlijk diner

  Eikels zijn giftig voor paarden. Hoe zit dit juridisch in elkaar?

 • Paarden in de herfst

  Paarden in de herfst

 • Paard in de herfst

  Paard in de herfst

  Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

 • Diarree bij veulens

  Diarree bij veulens

  Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
  Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

 • Paard op ijzers?

  Paard op ijzers?

  Loopt jouw paard op ijzers of op blote voeten? Veel mensen hebben een mening over het al dan niet op ijzers zetten van een paard. Wij hebben informatie hierover op een rijtje gezet zodat iedereen goed onderbouwd zijn keuze kan maken.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Evert

  #1

  Ja,bovenstaande is juist,
  Langs ons weiland staat een heel bos met eikels,in de meeste gevallen gaat het om donker bruine eikels die uitgerijpt zijn,deze kunnen veel minder kwaad dan de verse groene eikel,aan te bevelen is om deze eikels te verwijderen,als een paard enkele eikels eet dan is er weinig gevaar voor ziek te worden.maar blijf allert!

 2. Monica de Leeuw

  #2

  rondom mijn wei van 1 hectare staan eikenbomen. Elk najaar zorg ik dat alle eikels uit de wei worden gehaald. Dit najaar is dat niet gelukt. De delen waar de eikels liggen is het gras hoog en het is niet meer te doen om ze te rapen.
  Die delen zijn afgezet !!

  Blijven deze oude bruine eikels een gevaar voor mijn paarden ? Er staat wel dat bruine eikels minder risico vormen, maar er liggen er nog aardig veel.

  Bij voorbaat dank voor reactie / antwoord en dank voor dit artikel

  m vr gr M de Leeuw

  • Margot

   #2

   mag ik vragen hoe je de eikels weg haalt? ik ga met de bladblazer rond, maar dat is niet helemaal afdoende helaas

 3. gillis

  #3

  ik heb gezien dat het paard van mijn mama er stuk of 5 at en mijn pony want ik heb ze derect weggjaagt ik twijfelde of ze er kunnen van dood gaan

 4. Anton Jansen

  #4

  Kan het zijn dat er dan veel vocht uit de mond van het paard loopt?

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Win het boek: Eerst denken, dan redden!
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat