Goed getest: vliegendeken Fouganza

door Kitty
Goed getest: vliegendeken Fouganza

Vliegendeken Fouganza By Decathlon - € 39,99

“Voordelige en zeer sterke vliegendeken!”

Pluspunten:

 Sterk materiaal
 Bewegingsvrijheid door loopsplitten
 Luchtig materiaal
 Met afneembaar halsstuk
 Schoft afgewerkt met zacht materiaal

 

Minpunten:

 Schuift iets naar achteren bij paard met smal front

 

Introductie

Het is weer lekker weer en ik heb de eerste dazen alweer gezien. Deze vliegende nachtmerries van elk paard zijn gek op paardenbloed en menig paard wordt er horendol van. Er zijn verschillende manieren om dazenbeten bij je paard te voorkomen. In veel weides zie je grote zwarte ballen hangen met een witte fuik erboven, een dazenval. Deze vallen lijken prima te werken, maar zijn nog niet afdoende. Het paard inspuiten met een anti-vliegenmiddel werkt ook een beetje. Er zijn veel verschillende vliegenmiddelen (misschien moeten we deze ook maar eens testen), maar ook hier kleven nadelen aan. 

Wat veel paardeneigenaren gebruiken tegen dazen, vliegen en muggen, zijn vliegendekens. Een gaasachtige deken, al dan niet met een hals, tegen het prikken of bijten van muggen en dazen. Wij hebben de vliegendeken Fouganza van Decathlon getest op diverse onderdelen. Nadat ik al eens eerder een fleecedeken van Fouganza getest had en hier erg enthousiast over was, wilde ik ook deze vliegendeken wel eens proberen. 

Gewapend met camera en deken vertrokken we naar stal. Tijd om te testen!


De eerste indruk

De deken werd geleverd in een kunststof tasje met rits, zodat je de deken na gebruik weer netjes kunt opbergen.

De deken is gemaakt van een dunne gaasachtige stof die ervoor zorgt dat het paard het er niet te warm onder krijgt. We zullen zien…

Hij beschikt over twee gesp-sluitingen aan de voorkant, drie buiksingels en twee bilkoorden. Een lange staartflap zorgt ervoor dat de vliegende monstertjes het gebied rond de staartwortel met rust laten.

Op de schoft is deze afgewerkt met een zacht, neopreen-achtig materiaal ter voorkoming van schuurplekjes.

In de praktijk

Ik heb de deken op mijn paard gelegd en op het eerste gezicht lijkt hij prima te passen. Terwijl hij in de wei loopt, heeft hij voldoende bewegingsvrijheid en zit niks hem in de weg.
Met zijn vriendjes in de wei wordt druk gestoeid, waardoor de deken heel wat te verduren heeft. Ik ben benieuwd hoe hij er later vandaag uitziet. Menig andere vliegendeken is op deze manier al gesneuveld bij hem.

(Lees verder onder de foto's)

Als ik een paar uur later mijn paard weer binnen haal, is de deken ondanks het gestoei (gelukkig!) nog helemaal heel. Eronder is hij, ondanks het warme weer, lekker koel en absoluut niet bezweet. Als ik heel kritisch kijk, zie ik dat de deken wel een klein beetje naar achteren getrokken ligt. Dit wil ik graag eens nader onderzoeken.

Ik besluit de deken ook eens te proberen bij het paard van een stalgenootje. Deze heeft een wat breder front en bij hem blijft de deken gedurende de hele dag perfect liggen.

Kortom: Bij paarden met een wat breder front ligt de deken net iets mooier dan bij wat smallere paarden.

Halsstuk

De vliegendeken wordt geleverd met een vliegenhals erbij. Deze is eenvoudig vast te maken met musketons. In de periode dat er veel vliegen zijn, is dit halsstuk onmisbaar. 

 

 • Zeer sterke deken
 • Met loopsplitten
 • Eenvoudig te bevestigen halsstuk
 • Luchtige, fijnmazige deken
 • Dubbele borstsluiting, bilkoorden en kruissingels
 • Zachte afwerking op de schoft

   

  Onderhoud

  De dunne deken is eenvoudig te wassen in de machine (even in een kussensloop, dan raken de metalen gespen de machine niet). Op een dertig-graden-wasje wordt ie netjes schoon en door het dunne materiaal is hij ook binnen korte tijd weer droog.
  Ook na een aantal keren wassen blijft de deken mooi.

  Conclusie

  Ik vind de deken een prima prijs-kwaliteit-verhouding hebben. Een voordelige deken die ook bij het ruiger spelen netjes heel blijft daar waar andere dekens al snel sneuvelden. Vooral aan te raden voor paarden met voldoende borst.

  Tip: wanneer je paard zonder halster in de wei staat, is deze vliegenfrontriem (https://www.decathlon.nl/p/vliegenfrontriem-voor-paarden-in-de-weide/_/R-p-1851?mc=8204990) een voordelige meebesteller!

  Interesse in de vliegendeken? Bestel hem online bij Decathlon!

   

  Over Decathlon

  Het van oorspong Franse bedrijf Decathlon heeft wereldwijd inmiddels 1123 winkels in 30 landen. Nederland heeft momenteel 13 winkels en natuurlijk de uitgebreide webshop www.decathlon.nl.
  Ze hebben als doel om sporten voor iedereen toegankelijk te maken. Wil je aan een nieuwe sport beginnen, dan kun je met een minimaal budget superleuke spullen aanschaffen. Hoe meer gevorderd je wordt, hoe meer wensen en eisen je aan producten stelt. Bij Decathlon kun je uit de voeten van beginner- tot topsporter.
  Hun exclusieve passiemerken, zoals ze dat zelf noemen, worden volledig in eigen beheer ontworpen en ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze scherpe prijzen hanteren. En wie wil dat nou niet!

  Logo Decathlon

  Decathlon productfoto

   

  Ook interessant

  • Verkoop van een paard met een beperking

   Verkoop van een paard met een beperking

   Mona Lisa is een erg braaf paard en is door Ellen op L2 dressuurwedstrijden uitgebracht. Helaas heeft Mona Lisa een kleine beperking. Bij te weinig beweging krijgt zij last van een op slot zittende knie. Ellen is bekend met deze beperking en zorgt er voor dat Mona Lisa voldoende beweging krijgt. Mona Lisa heeft daardoor bij Ellen weinig last van een op slot zittende knie.

  • Wedstrijdspanning onder controle

   Wedstrijdspanning onder controle

   Rijd jij wedstrijden? Dan ken jij vast het gevoel van wedstrijdspanning. We onderscheiden een aantal vormen van spanning. Hoe kun je de spanning onder controle houden?

  • Paardeninfo

   Paardeninfo

  • Disclaimer, privacy en cookies

   Disclaimer, privacy en cookies

  • Overige

   Overige

  Reacties

  Reageren

  Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Lilliane Roks

   #1

   Leuk dat goede spullen niet altijd duur hoeven te zijn! Zeker in de paardensport kun je dat goed gebruiken. Fijn en duidelijk review waar menig ruimte/ amazone wat aan heeft !

  2. j

   #2

   Super deken wel een maat kleiner bestellen Valt groot uit. Staan 3 paarden dag en nacht onder. Gehele seizoen 2018

  Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Presteer beter met deze tips!
  • TV Vandaag: Global Champions League, Highlights
  Klik hier voor de voorpagina

  Nieuwste vacatures

  Chat